ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΕΛΩΝ

ΙΟΥΝΙΟΣ 2014                               


    Αγαπητοί φίλοι και μέλη της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ,


     Επικοινωνούμε μαζί σας για να σας ενημερώσουμε κυρίως για τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. του Ομίλου μας, που προήλθε μετά από την παραίτηση της Προέδρου Φωτεινής Ετμεκτσόγλου.

     Η Πρόεδρος, με την υποψηφιότητά της ως Δημοτικής Συμβούλου για τον Δήμο Λήμνου, είχε ζητήσει για λόγους ηθικής τάξης να αναπληρωθεί στα καθήκοντά της κατά την προεκλογική περίοδο, από τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Κότσαλη, ταυτόχρονα δε είχε δεσμευτεί ότι θα παραιτηθεί και από μέλος του Δ.Σ σε περίπτωση εκλογής της, για τους ίδιους λόγους. 

     Με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, υπέβαλε την παραίτηση της, επιδεικνύοντας συνέπεια λόγων και έργων. Η παραίτησή της έγινε δεκτή παρά την πεποίθηση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. ότι αυτό αποτελεί μεγάλη απώλεια για τον Ομιλό μας στον οποίο η Φωτεινή  αφιέρωσε πολύ χρόνο και ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον  από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής του.
 
     Είμαστε βέβαιοι ότι η πρώην Πρόεδρος της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ θα αποδώσει τα μέγιστα ως Δημοτική Σύμβουλος για το καλό του τόπου ενώ παράλληλα  θα εξακολουθεί να συμμετέχει και να στηρίζει ενεργά τις δράσεις μας,  ως μέλος του Ομίλου μας.

     Τα μέλη του  Δ.Σ. του Ομίλου συμπληρώθηκαν, όπως προβλέπεται από το καταστατικό μας με τον Αθανάσιο (Νάσο) Τσότρα ,που είχε αναδειχθεί επιλαχών στις εκλογές του Αυγούστου 2013.

Κατόπιν αυτού το Δ.Σ.  του Ομίλου  ομόφωνα αποφάσισε την ανασυγκρότησή του σε Σώμα ως εξής:
 
Πρόεδρος:                Γιώργος Κότσαλης

Αντιπρόεδρος :         Αλίκη Παλαιολόγου

Γενική Γραμματέας :  Ηβη Νανοπούλου

Ταμίας :                   Γιώργος Τραμουντάνης

 Μέλη :                    Σόφη Χαψή , Εκτορας Κατσαρός ,
                               Αθανάσιος Τσότρας.


 Άλλα θέματα που συζητήθηκαν στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο ήταν:
_ 1. Η  επιβεβαίωση της πρόθεσης του νέου ΔΣ να συνεχιστούν οι δράσεις του Ομίλου σε ότι αφορά τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας της Λήμνου, την ανάπτυξη ήπιου τουρισμού, την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού,  στο πλαίσιο των σκοπών της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ, που συνδέονται με ένα σύγχρονο τρόπο  ανάπτυξης ανθρώπινων δραστηριοτήτων, συμβατό με τον τόπο, την παράδοσή του και σε αρμονία με την προστασία του περιβάλλοντος.

__ 2. Η επιβεβαίωση ολοκλήρωσης της έκδοσης  βιβλίου με τίτλο: «Τοπικές Ποικιλίες – Ανιχνεύοντας έναν αναξιοποίητο πλούτο»,  που θα παρουσιαστεί  στο ευρύ κοινό της  Λήμνου, σε ειδική εκδήλωση, το καλοκαίρι.

__ 3. Η συνέχιση της συλλογής εξειδικευμένης γνώσης και απόκτησης τεκμηριωμένης άποψης  γύρω από τα θέματα των -εκτός κλίμακας νησιού-  χερσαίων αιολικών πάρκων, όπως αυτού της Iberdrola – Rocas, και των επιπτώσεών τους στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον της Λήμνου. ’Έτσι:
-    Ήδη, μέλη του Δ.Σ. με το δικηγορικό γραφείο του καθηγητή κ. Μεντή, παρευρέθηκαν στην συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και κατέθεσαν τα επιχειρήματά μας και τις ενστάσεις μας, που σε πολλά σημεία είναι σύμφωνες με τις εισηγήσεις των Αρμοδίων Εφοριών Αρχαιοτήτων. Αναμένεται η σχετική απόφαση του ΚΑΣ.  
-    Σήμερα δε σκοπεύουμε, για καλύτερη στοιχειοθέτηση των ενστάσεων μας, με χορηγία των φίλων του Ομίλου μας Δέσποινας Παντελιά και Robert Smith και σε συνεργασία με το τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, να αναθέσουμε  σε ειδικό επιστήμονα τη  μελέτη  των  κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών  επιπτώσεων στο νησί μας από την παραπάνω εγκατάσταση.   
-    Στο ίδιο πνεύμα,  το καλοκαίρι στη Λήμνο, θα προβληθεί η ταινία Windfalls (Aνεμομαζώματα- Ανεμοσκορπίσματα) που θα επιτρέψει στο ευρύ κοινό να αποκτήσει ιδία γνώση και να προβληματιστεί γύρω από τις επιπτώσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων  σε μικρές κοινωνίες ανάλογες με τη δική μας. Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση.

_    4.Η παρουσίαση στο ευρύ κοινό και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους αλλά και επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τον χώρο του αγροτο-τουρισμού, της μελέτης του Ομίλου μας  με θέμα: «Λήμνος- Σύγχρονα προβατοστάσια και παραδοσιακές μάντρες :Η πρόταση ολοκληρωμένης ανάπτυξης πρότυπων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε ένα τοπίο ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας». Η μελέτη, που παραδόθηκε το 2011  στο Δήμο Μύρινας, στον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο στην Λήμνο, στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, στα Υπουργεία  ΠΕΚΑ  και  Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και στη ΓΓ Νήσων, βρήκε πολύ θετική ανταπόκριση μόνον από τους τότε Υπουργούς, κυρίους Σηφουνάκη και Δριβελέγκα, χωρίς  δυστυχώς να προλάβουν να θεσμοθετήσουν ευνοϊκούς όρους για την προστασία και αξιοποίηση των παραδοσιακών μαντρών μας.

       Η μελέτη αυτή όμως παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2013 στο ‘Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ), στο πλαίσιο έκθεσης και συμποσίου σχετικού με την  Ευρωπαϊκή Κληρονομιά της Αιγοπροβατοτροφίας και του Ποιμενικού Βίου (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα canepal), εξετάζοντας τη πολιτιστική κληρονομιά και ειδικότερα στην αρχιτεκτονική και τη τέχνη.  Η Ανεμόεσσα συμμετείχε με έκθεση και ομιλία της Γ. Γραμματέα του Ομίλου, αρχιτέκτονα, Ήβης Νανοπούλου.   

 _   5. Η οργάνωση 4ου ενημερωτικού και εκπαιδευτικού ταξιδιού,   το ερχόμενο φθινόπωρο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους νέους του νησιού μας να έρθουν σε επαφή με καταξιωμένες αγροτοκτηνοτροφικές και τουριστικές μονάδες στη υπόλοιπη Ελλάδα.   Τα ταξίδια αυτά έχει αποδειχτεί καρποφόρα, καθώς αποτελούν πηγή γνώσης και παραδειγματισμού για ανάλογες προσπάθειες στον τόπο μας. 

     6. Η απαίτηση νεότερης υπενθύμισης στα μέλη μας σχετικά με την  ανάγκη επίδειξης συνέπειας στην εξόφληση των συνδρομών τους, Παρακαλούμε λοιπόν τα μέλη να  τακτοποιήσουν τις οικονομικές εκκρεμότητες τους . Η συνδρομή αυτή δεν είναι μόνον συμβολική απόδειξη της στήριξής σας αλλά ουσιαστική, και προϋπόθεση υλοποίησης των δράσεων μας. καθώς όπως γνωρίζετε η Ανεμόεσσα δεν επιχορηγείται αλλά και δεν έχει δεχθεί χορηγίες για καμία δράση της, πλην ενεργών μελών της.
 
       Τα χρήματα της συνδρομής (20 ευρώ το χρόνο) αλλά και όποιες άλλες μικρές χορηγίες σας για ενίσχυση των δράσεών μας, παρακαλούμε να κατατεθούν στην τράπεζα EUROBANK     Παράρτημα Λήμνου, Αρ. λογαριασμού 0026 0396 07 0200080778.       Για οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τις οφειλές σας μπορείτε να απευθύνεστε στον ταμία του Ομίλου μας Γιώργο Τραμουντάνη, στο τηλέφωνο 6997090980 και τον Νάσο Τσότρα στο τηλέφωνο 6982474670.
       Τέλος με ιδιαίτερη ικανοποίηση σας ενημερώνουμε ότι ο Όμιλος μας , βραβεύτηκε για το σύνολο των δράσεων του και την προσφορά του στον τόπο μας, από το παράρτημα στην Ελλάδα του  Διεθνούς  Ιδρύματος  «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β' ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» με  έδρα την  Νέα Υόρκη, σε μία ιδιαίτερη τελετή στις  9.4.2014  στο  ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ .  
                                  

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΝΕΜΟΕΣΣΑΣ

 

Main Menu

Επικοινωνία

"ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ "

Τ.Θ. 103   Τ.Κ.81400   Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ

email : info@anemoessa.net

Ο ΚΑΙΡΟΣ